Profesionální cyklistická stáj NTT Pro Cycycling Team používá cyklopočítače Garmin Edge

Profesionální cyklistická stáj NTT Pro Cycycling Team používá cyklopočítače Garmin Edge

 

Garmin Edge 830 pro je jeden z nejoblíbenějších cyklopočítačů na trhu. A to nejen proto, že splňuje všechny požadavky na výkon, navigaci a bezpečnost, ale také proto, že spolehlivě zaznamenává všechna potřebná data z tréninků a závodů. Profesionální cyklistické týmy to s nadšením vítají a například na Tour de France můžete sami vidět, že tento model používá řada jezdců. Jeden z nejlepších týmů světa, NTT Pro Cycling, se s námi podělil o tipy, jak získaná data využívá.

Data jsou v moderním tréninku klíčová

Cyklopočítače Edge zaznamenávají během jízdy nejrůznější typy dat, například rychlost, čas, pozici GPS, nadmořskou výšku nebo teplotu. Pomocí doplňkového příslušenství pak můžete měřit například kadenci, tepovou frekvenci nebo výstupní výkon. Tým NTT Pro Cycling všechna tato data využívá k analýze výsledků svých jezdců, ale nejen to. Samotná data nestačí. Doktor Daniel Green, vedoucí týmu pro výkonnostní inovace, uvádí: „Díky našemu hlavnímu sponzorovi jsme našli skvělého partnera pro zpracování dat a strojové učení. Vyvinuli jsme složitý systém správy sportovců, který integruje veškerá data našich jezdců do jediné platformy. Na ní máme k dispozici veškerá tréninková data z počítačů Edge, wellness informace Garmin, údaje o spánku z hodinek Garmin a údaje o hmotnosti z vah Garmin Index™. Můžeme si tak vizualizovat, interpretovat a integrovat data dohromady.“

Garmin Edge

Týmoví jezdci používají hodinky Garmin, například Forerunner 945, které zaznamenávají užitečná a relevantní data pro měření každodenních fyziologických parametrů. „Na základě klidového srdečního tepu se snažíme sledovat, jak jezdci odpočívají, jak fyziologicky fungují, jak bojují s nemocemi a podobně. Získáváme tak mnohem lepší přehled o jejich zdraví a celkovém tělesném stavu. Je to důležité především ve chvílích, kdy potřebujeme vědět, jestli se jezdec plně zotavil z prodělané nemoci a může začít znovu trénovat, případně jestli ho můžeme nasadit do závodu.“

NTT Pro Cycling Team
Ukázka vyhodnocení spánku

Pomocí strojového učení tým také průběžně upravuje tréninkové plány jezdců a vybírá nejvhodnější závody podle potenciálu a schopností konkrétních jezdců. „Vytvořili jsme si index výkonnosti, který posuzuje výkon v dlouhodobém horizontu – klidně až 10 let. S pomocí tohoto indexu můžeme sledovat, kdy měl jezdec nejlepší období a v jaké byl v té době kondici. Na základě těchto údajů pak pro něj modelujeme trénink, který by ho měl dostat na stejnou úroveň kondice v době důležitých závodů. Všechna tato data jsou zaznamenávána a získávána prostřednictvím zařízení Garmin a služby Garmin Connect,“ vysvětluje doktor Green.

Výkon versus regenerace

Cyklopočítače Garmin nabízejí všechno, co potřebujete ke zlepšování jízdy, a pomohou vám přesně dodržovat tréninkový plán. A to nejen venku, ale i uvnitř – pomocí chytrých trenažérů Tacx®. Po skončení jízdy automaticky analyzuje data a poskytne vám informace o tréninku i o tom, jaký vliv má na vaši kondici. Získáte přehled o hodnotách VO2 Max a FTP, pokyny pro regeneraci nebo informace o stavu tréninku a o vyváženosti tréninkové zátěže. Pokud používáte snímače v pedálech a monitor srdečního tepu, integrovaný algoritmus FirstBeat zkombinuje získaná data s fyziologickými údaji a nabídne vám bezkonkurenční přehled o aktuální kondici a efektivitě tréninku. K dispozici je například zaměření tréninkové zátěže, které ukazuje vyváženost tréninku v anaerobní, vysoké aerobní a nízké aerobní oblasti.

NTT Pro Cycling Team
Ukázka vyhodnocení dat profecionálního cyklisty

Tato zařízení nabízejí také nejkomplexnější nastavitelné zobrazení informací během jízdy. Tým NTT Pro Cycling má pro své jezdce konkrétní doporučení, jak tato zobrazení nastavit. Každý ale má k dispozici údaje, které ho zajímají nejvíc, takže zobrazení dat a grafů se u každého jezdce liší. Během tréninků a závodů sleduje tým veškerá data z cyklopočítačů: rychlost, kadenci, celkový počet nastoupaných metrů, převýšení, nadmořskou výšku a pochopitelně také výkon a tepovou frekvenci.

Navigace a připojení

Značka Garmin je známá kvalitními navigacemi. S počítačem Edge se tak rozhodně nemusíte bát, že byste se při jízdě ztratili. Nabízí jednoduché podrobné pokyny a když chcete, můžete si sami vytvořit trasu – předem nebo až cestou. Máte přitom k dispozici funkci trasování podle oblíbenosti, která využívá miliony kilometrů tras od cyklistů ze služby Garmin Connect. Můžete si také snadno importovat trasy z nezávislých aplikací, jako je Strava, Komoot nebo Trailforks. Tým NTT Pro Cycling tuto navigační funkci často využívá při závodech a trasy předem nahrává do počítačů jezdců. Ukazuje se, že je to hodně užitečné například v případě rychlého sjezdu, kdy má jezdec lepší přehled o tom, co ho čeká.
Po skončení jízdy může Edge automaticky nahrát zaznamenaná data přes službu Garmin Connect™ například na platformy uvedené výše. Tým NTT Pro Cycling propojuje platformu Garmin se službou Today’s Plan a získaná data kombinuje se svým systémem pro správu sportovců.

Edge na vítězné vlně #WinningEdge

Tým NTT Pro Cycling zahájil rok 2020 velmi úspěšně a do uzavření sportovních akcí se mu podařilo vyhrát šest závodů. Jeho cílem je pokračovat ve vítězném tažení – za vydatné pomoci shromážděných a analyzovaných dat Garmin. „Energie v týmu na začátku sezóny byla skvělá, především po vítězství v řadě závodů. Cítili jsme, že si tým věří, a to nám dává křídla. Když máte úspěch, stoupá vám sebevědomí, a to přináší další úspěch. Motivuje vás to a všechno je pak mnohem jednodušší. Snažíme se využít energii ze začátku roku i do zbytku sezóny. Naším cílem nejsou jen vítězství, ale také umístění mezi první desítkou a stupně vítězů. Díky tomu se nám podaří dosahovat čím dál víc úspěchů,“ uzavírá doktor Green.

Pokud chcete sledovat úspěchy cyklistů, kteří jezdí s cyklopočítači Garmin Edge, sledujte #WinningEdge