Jak vybrat cyklistický trenažér Tacx?

Jak vybrat cyklistický trenažér?
 

Když jsem se před několika lety setkal poprvé s cyklistickým trenažérem, tak mě ta myšlenka možnosti zimního tréninku nadchla. Neodolal jsem nabídce na vyzkoušení a půjčil si základní typ trenažéru. Záhy přišlo vystřízlivění, monotónní, nezábavný trénink oživený sledováním filmů nebo zpráv v televizi mě nenadchnul. Na trenažéry jsem ale nezanevřel a ponořil se do studování různých produktů a možností, které domácí trénink nabízí. Došel jsem až k těm nejlepším produktům, které jsou na trhu k dispozici a získal řadu zkušeností, o které se s vámi podělím.

Došel jsem k několika základním parametrům, které je dobré si ujasnit při výběru cyklotrenažéru. Jsou to: hlučnost, výkon, technologie přenosu brzdného výkonu, možnost řízení zátěže, možnost záznamu jízdy a samozřejmě cena. Kromě těchto „zásadních“ parametrů jsou ještě další otázky, které je dobré si před výběrem ujasnit. Patří sem otázky typu: „co od trenažéru chci?“, „potřebuji to?“ nebo například otázka „kam s ním?“. Zatímco parametry se dají vysvětlit a porovnat, odpovědi na otázky jsou individuální.
Hlučnost je jednou ze základních vlastností. Trenažéry při jízdě vydávají monotónní, hučící a někdy pískající zvuk. Při jízdě to často nevadí, ale u hlučnějších modelů počítejte s nevraživostí sousedů a někdy i rodiny. U jednodušších trenažérů pomáhají hlučnost snížit speciální pláště, dražší trenažéry se zadní stavbou, a hlavně s elektromagnetickým brzděním jsou tišší.
Výkon trenažéru ve Wattech udává, jak moc dokáže trenažér brzdit. Různé značky mohou mít různé metody výpočtu výkonu, tak se výkon někdy hůře porovnává. U chytrých trenažérů výkon udává, jak prudký kopec je možné simulovat, slabší modely sploští všechna prudká stoupání na limit svého maximálního výkonu.
Levnější trenažéry používají bowden a páčku s několika polohami pro řízení zátěže. Dražší, nazývané jako Smart nebo Chytré, umějí řídit výkon z telefonu, tabletu nebo počítače a simulují tak jízdu po trase. Jízda na chytrých trenažérech je zábavnější, jejich cena je ale samozřejmě vyšší.
Další z důležitých vlastností, které jsem řešil, je možnost záznamu jízdy. V podstatě jde o to, zda je trenažér vybavený komunikačním rozhraním (ANT+ nebo Bluetooth), kterým by bylo možné jej připojit k cyklopočítači, hodinkám nebo například telefonu s tréninkovou aplikací. U chytrých modelů je to samozřejmost, levnější modely v tomto ohledu pokulhávají. U základních modelů je možné kolo na trenažéru doplnit o snímač rychlosti, případně kadence, které umožní zaznamenávat základní data o délce jízdy a vést si tréninkovou statistiku.

Nejlevnější trenažéry (cca 3-8 tis. Kč)
V kategorii nejlevnějších trenažérů se můžeme setkat se dvěma typy zařízení. První jsou tréninkové válce a druhou odporové trenažéry, které přenáší zátěž tlakem válce na zadní plášť.
Tréninkové válce nejsou klasickým trenažérem. Neumí řídit zátěž. Na válcích se dá skvěle trénovat rovnováha a technika šlapání. Pro méně zkušené cyklisty mohou být první jízdy na válcích těžké, postupné zlepšování je ale výzvou a přináší velkou radost.

Cyklistické válce

Zajímavou věcí u válců, kterou bych rozhodně doporučil, je přemýšlet o pořízení bezdrátového senzoru pro měření rychlosti jízdy. Tento senzor umožní měření a záznam ujetých kilometrů na trenažéru. Pomocí senzoru je možné propojit hodinky nebo cyklopočítač s kolem na válcích a sledovat rychlost a ujetou vzdálenost. Tento typ senzoru má navíc ANT+ i Bluetooth komunikaci, takže jde propojit s hodinkami/cyklopočítači Garmin i tréninkovými aplikacemi v telefonu. Existuje i sada snímače rychlosti se snímačem kadence, pomocí kterého budete schopni na válcích hlídat správnou frekvenci šlapání. Zajímavým modelem válců je Tacx Galaxy Bundle, který v ceně obsahuje i bezdrátový snímač rychlosti. Snímač rychlosti se připevňuje na zadní nábu kola.
Základní, odporové trenažéry drží celé kolo a brzdí kolo přes zadní plášť. Dají se použít na horské i silniční kolo, ale nejsou vhodné pro hrubé pláště, které s přítlačným válcem nemají dostatečnou styčnou plochu. Pro tento typ trenažéru se dokonce nabízí speciální pláště, jejich koupě se často vyplatí. Nabízejí lepší přenos zátěže, jsou tišší a odolnější při delší jízdě, při které se běžné pláště mohou „tavit“ a dělat kolem trenažéru nepořádek v podobě odletujících kousků gumy. Pokud je k dispozici řízení zátěže, tak je řešeno mechanickou páčkou, která přepíná mezi několika stupni přítlaku. Výhodou odporových trenažérů je nízká pořizovací cena, snadná přenositelnost a jednoduchá konstrukce. Nevýhodou je nudnější, monotónní trénink, u kterého často počítáte minuty do konce jízdy.

Tacx Flow

Příkladem základního trenažéru je Tacx Flow, který má už možnost propojení s hodinkami, cyklopočítačem nebo chytrým telefonem/tabletem pomocí ANT+ nebo Bluetooth komunikace.

Střední cenová hladina (cca 8-18 tis. Kč)
Ve střední cenové kategorii najdete odporové nebo setrvačníkové trenažéry s možností připojení k počítači/tabletu/chytrému telefonu a tréninkové aplikaci. Tyto trenažéry se nazývají jako chytré a umožňují simulaci jízdy po trase v tréninkové aplikaci nebo účastnění se virtuálních závodů.
U odporových trenažérů je přenos síly zajištěn opět pomocí přítlačného válce, který brzdí zadní plášť, sílu přítlaku je už ale možné řídit pomocí tréninkové aplikace. U této kategorie trenažérů bych rozhodně doporučil investovat do speciálních plášťů (mají často modrou barvu), které vylepší kvalitu jízdy a redukují hluk, který vzniká třením pláště o válec. V porovnání se základními trenažéry je trénink s aplikací rozhodně zábavnější. Nevýhodou je způsob přenosu energie, který není tak plynulý, jako u dokonalejších trenažérů a často velmi omezený maximální výkon, který neumožňuje simulovat větší stoupání.
V horní polovině cenového rozpětí této kategorie se můžete setkat se setrvačníkovými trenažéry. Setrvačníkové trenažéry již nebrzdí prostřednictvím pláště zadního kola, ale zadní kolo nahrazují. Do trenažéru upevníte zadní vidlici a řetěz nasadíte na kazetu trenažéru. Výhodou setrvačníkových trenažérů je, že se s nimi dá absolvovat již poměrně kvalitní trénink. V porovnání s odporovými trenažéry mají nižší hlučnost a plynulejší přenos brzdné síly. Setrvačníkové trenažéry střední cenové hladiny mívají omezený maximální výkon, mohou být určené jen pro silniční kola nebo nemusí umět uchytit kolo s pevnou zadní osou. Tato omezení je dobré před koupí promyslet a ověřit.

Tacx Flux S

Zajímavým modelem v této cenové kategorii je setrvačníkový trenažér Tacx Flux S, který je ochutnávkou trenažérů z nejvyšší cenové hladiny a který poskytuje velmi pěknou simulaci jízdy. Jeho nevýhodou je omezený výkon na max. 1500W / stoupání 10%, které některým cyklistům nemusí stačit.

Nejdražší trenažéry (cca nad 18 tis. Kč)
V kategorii nejlepších trenažérů najdete vysoce kvalitní setrvačníkové nebo elektromagnetické chytré trenažéry. Zásadní rozdíl mezi nimi je v přenosu brzdné síly. Zatímco setrvačníkové používají hmotný setrvačník, který se od kazety roztáčí pomocí řemenu, elektromagnetické, jak název napovídá, používají skupinu elektromagnetů, které kolo brzdí bezkontaktně. Ačkoliv při porovnání parametrů vychází obě skupiny podobně, elektromagnetický přenos nabízí výrazně nižší hlučnost a komfort jízdy. Ikonou mezi elektromagnetickými trenažéry jsou trenažéry holandské značky Tacx, ať už Tacx Neo 2T v podobě zadní stavby nebo Tacx NeoBike Smart v podobě celého kola s nastavitelnými převody a geometrií. Cenovka podobných trenažérů se vyrovná již dobře vybavenému kolu, vyvážením vyšší ceny je ale vysoký jízdní komfort. Jízda na trenažéru se kvalitou a pocitem blíží reálné jízdě v terénu a trenažéry jsou schopné díky dodatečnému motoru simulovat i jízdu z kopce nebo po různých typech povrchu. Jízda na podobně vybaveném trenažéru je skutečně zábavná a přináší emoce srovnatelné s jízdou venku. Tréninkové aplikace, jako jsou Tacx, Rouvy nebo Zwift dokážou řídit odpor trenažéru podle virtuální trati, jejíž obraz promítají na displej telefonu, tabletu nebo například televize. Při jízdě po trati musíte sledovat výškový profil a reagovat změnou převodů podobně, jako při skutečné jízdě. Podobné trenažéry jsou propojitelné nejen s počítači a tablety, ale i s cyklopočítači nebo sportovními hodinkami. Pomocí Bluetooth či ANT+ signálu poskytují kompletní informace o rychlosti, kadenci, wattovém výkonu nebo dokonce o rozložení sil mezi levou a pravou nohou nebo o stylu šlapání.

Tacx Neo Bike
Tacx Neo BIke patří k nejlepším trenažérům na trhu. Skvělá volba pokud chcete například střídat na kole více lidí s různými tělesnými propozicemi.

 

Přehledná srovnávací tabulka trenažérů Tacx, včetně základních parametrů a cen (11/2020):

Srovnávací tabulka vybraných trenažérů Tacx