Plavecké hodinky Garmin Swim

Některé sportovní hodinky umí podrobně měřit plavání a případně pomáhat vést plavecký trénink. Pokud uvažujete o koupi plaveckých hodinek, je dobré se zamyslet nad uvažovaným způsobem jejich využití. Měření plavání je možné rozdělit na dva případy: plavání v bazénu a plavání v přírodě.


Plavání v bazénu

Jak vybrat hodinky na plavání?

Měření a záznam plavání v bazénu je jednodušší než měření plavání ve volné vodě. Při plavání v bazénu hodinky nevyužívají GPS přijímač, ale jen pohybová čidla (akcelerometr). Při umístění hodinek na zápěstí je pohybové čidlo schopné sledovat a vyhodnocovat pohyb ruky a automaticky rozpoznat otočku na konci bazénu, aktuálně plavaný plavecký způsob (kraul, znak, prsa, motýlek) a změřit počet záběrů ruky plavce, které jsou potřebné pro uplavání jednoho bazénu. Jediné, co je před plaváním potřeba hodinkám zadat, je délka bazénu, ve kterém chcete plavat.
Na základě známé délky a detekce otoček na konci bazénu počítají hodinky nejen uplavanou vzdálenost, ale také časy u jednotlivých uplavaných délek, případně časy odpočinku mezi jednotlivými úseky plavání.

Jak vybrat hodinky na plavání? Jak vybrat hodinky na plavání? Jak vybrat hodinky na plavání?

Plavecké hodinky Garmin umí v bazénu mnohem více, než jen změřit a zaznamenat vzdálenost. Pomocí tlačítka LAP, které u běžeckých hodinek odděluje jednotlivé uběhnuté úseky, je při plavání možné oddělit intervaly ve kterých plavete od těch, ve kterých odpočíváte. Pokud máte pevně daný tréninkový plán, hodinky vám jej pomohou dodržet. Dejme si příklad, pokud máte za úkol plavat 10x 100 metrů a každou stovku startovat v 1:50 min., hodinky vám po doplavání ukážou, kdy budete startovat další interval. Stejně tak i v případě, že máte plavat 10x 100 metrů s přestávkou 15 vteřin mezi intervaly, nebo 10x 100 metrů zrychlovaně. Plavecké a odpočinkové intervaly jsou navíc na displeji jasně identifikovatelné podle barvy pozadí: plavání – bílé pozadí ciferníku, odpočinek – tmavé pozadí. Pokud si po startu nejste jisti, zda jste spustili stopky, stačí letmo kouknout na displej a ověřit barvu pozadí. Jak jednoduché...

Ukázka měřených dat při plavání v bazénu
Složitějším úkolem při plavání v bazénu je měření srdečního tepu. Optické snímače hodinek bývají v bazénu automaticky vypnuté a pro měření tepu je nutné použít speciální hrudní pásy, které jsou určené pro plavání. Do bazénu je nejvhodnější hrudní snímač HRM SWIM, který má v místech kontaktu s tělem přilnavou úpravu, která zajišťuje jeho stálost na hrudi i během kotoulových obrátek.